ŠTAFETKY
5 bílků, 100 g pískového cukru, 50 g ořechů, 50 g hladké mouky
Pečeme na vymaštěném papíře.Natřeme oříškovým krémem a stáčíme nebo skládáme vykrojené obdélníčky na sebe.Konce namáčíme v čokoládě.
ŠÁTEČKY Z VNITŘNÍHO SÁDLA
500 g hladké mouky, 500 g vnitřního sádla, 1 vejce, 3 žloutky, 2 lžíce octa, 1/8 l mléka
Tvoříme šátečky,které plníme marmeládou.Upečené balíme v cukru.
VAFLOVÉ PEČIVO
2 hrnky hladké mouky, 1,5 hrnek vody,2 lžíce octa, 1 vejce
Formičku nahřejeme v tuku a vložíme do těsta tak,aby se formička nezalila.Dáme do oleje,až těsto zpění,formičkou zatřeseme a těsto se uvolní.Hotové posypeme moučkovým cukrem se skořicí,nebo solí a kořením.
MEDOVÝ PERNÍK
250 g cukru, 3 vejce, perníkové koření, 50 g rozpuštěného tuku, 100 g medu
Řádně promícháme a přidáme :
150 g hladké mouky, 10 g jedlé sody, 500 g hladké mouky
Těsto necháme v sáčku 2 - 3 dny v chladničce odpočinout.
KOKOSKY (ze Žarošic)
1 sklenice bílků, 500 g cukru, 150 g kokosu, 150 g strouhanky
Bílky šleháme a přidáváme ostatní přísady.Lžičkou děláme hromádky na vysypaný plech a pečeme v mírně vyhřáté troubě.Roztečou se na placičky.
KOKOSOVÉ PŘES STROJEK
500 g hladké mouky, 140 g kokosu, 300 g másla, 140 cukru, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr, citronová kůra
NEDĚLNÍ KOLEČKA
400 g hladké mouky, 100 g cukru, 1 Smetol, 3 lžíce mléka
Z těsta vykrájíme kolečka.Upečené slepujeme marmeládou a pocukrujeme
KOULE RAFFAELLO
1 bílek, 80 g cukru, 100 g kokosu, mandle
Bílek ušleháme s cukrem,přidáme kokos a směsí obalíme mandli.Utvoříme kuličky a obalíme v kokosu.
TAŠTIČKY
400 g pol.mouky, 250 g strouhaného ztuženého tuku, 1 vejce, 3 g droždí vykynutého ve 2 dcl mléka
Vypracujeme těsto,vyválíme placku a vykrajujeme kolečka.Plníme marmeládou a okraje stlačíme přehnuté k sobě.Upečeme do růžova.Teplé obalíme v moučkovém cukru.
KOULE RAFFAELLO II.
50g cukru, 50g másla, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce citronové šťávy, 150g bílé čokolády, 2 lžíce rumu,
50 - 60g kokosu
Cukr,máslo a vanilkový cukr utřeme do pěny.Přidáme citronovou šťávu,najemno nastrouhanou čokoládu,rum (a kokos).Vykrajujeme kuličky,plníme mandlí a obalujeme v kokosu.
MEDOVÉ CERTLE
Několik lžic medu, hrst loupaných buráků
V neoprýskaném kastrolku rozškvaříme med až se vyškvaří a voní jako přeškvařené máslo přidáme mleté buráky.Pak kávovou lžičkou namáčenou do vody nabíráme med a lijeme hromádky na povoskovaný papír.Necháme ztuhnout,odloupneme a máme výborné léčivé certličky.
KARAMELY
200g cukru, 2dcl silné kávy, 2dcl mléka nebo smetany, 90g másla, vanilka
Cukr se na pánvi nechá rozpustit dohněda,pak opatrně přilijeme kávu,mléko,vanilku a máslo.Vše se zahřívá a míchá.Hustá hmota se vylije na máslem vymaštěný plech.Po zchladnutí se plocha nožem narýhuje a když hmota zcela ztuhne,nalámeme ji na čtverečky,které se pak balí do ozdobných papírů.
CUKROVÍ SE ZAVAŘENINY
100g loupaných mletých mandlí, 250g práškového cukru, 1 lžíce citronové nebo pomerančové šťávy,
1 lžíce citronové nebo pomerančové kůry, špetka skořice, 2 lžíce šípkové nebo jiné zavařeniny
Vše zpracujeme na cukrem posypaném vále a buď vyválíme na placku a vykrojíme hvězdičky a posypeme krystalovým cukrem,nebo nakrájíme silnější proužky,které stáčíme do různých tvarů a zdobíme barevnou polevou.Sušíme na prkénku nebo povoskovaném plechu.
ZÁKLADNÍ PŘEDPIS NA MARCIPÁN
60g másla, 2 vejce, 200g cukru, citronová kůra, 35g neloupaných strouhaných mandlí, 2 hřebíčky, skořice, 500g hladké mouky nebo polohrubé mouky
Utřeme máslo s vejci,cukrem a citronovou kůrou.Vymícháme do husté hmoty.Přidáme mandle,koření a mouku.Vypracujeme těsto a dáme do chladna odpočinout.Pak vyválíme placku na stéblo silnou a vykrajujeme tvary.Upečeme v mírné troubě na povrchu zdobíme barevnými polevami,mandlemi a ořechy.
PLNĚNÁ ČOKOLÁDA
1 1 hrnku mletých ořechů, 3 hrnku moučkového cukru, 1 bílek
Míchaná čokoládová poleva : Bílá poleva,trochu hnědé a máslo rozpustíme v páře.
Do košíčků z papíru nalijeme 1 malou lžičku rozpuštěné tmavé polevy,na ni dáme kuličku z těsta a přimáčkneme.Po zaschnutí zalijeme míchanou čokoládovou polevou a posypeme barevným sypáním.
MANDLOVÉ PĚNOVÉ ROHLÍČKY
120 g nastrouhaných mandlí (můžeme použít i lískové oříšky), 4 bílky a 200 g pískového cukru
Bílky ušleháme spolu s cukrem ve vodní lázni. Ušlehanou hmotu lžící klademe na vál, který před tím posypeme ustrouhanými mandlemi a vyvalujeme malé válečky, ze kterých tvoříme na pomaštěném plechu rohlíčky. Pozvolna sušíme v mírné troubě.
V roce 2008 upeču tyhle výborné Vanoční Dobrutky!:)Mrs:Clausová